Builder

Builder-työkalu by Fun Academy

Suomalainen entisistä roviolaisista koostuva nuori yritys Fun Academy julkaisi vähän aikaa sitten ilmaisen työkalun eli Builderin, jonka avulla opettajat pääsevät luomaan pelejä oppilailleen ilman ohjelmointia. Päätin tutkia ja testata kyseistä työkalua.

Työkalua pääsee kokeilemaan ilman rekisteröitymistä, mutta omista tunnuksista on hyötyä, koska silloin pääsee tallentamaan luodut pelit omalle tilille. Sivulla sanotaan, että Builderilla luodut oppimispelit ovat dekkejä ja viikon parhaat dekit valitaan kaikille nähtäväksi joka viikko. Marraskuun aikana valitaan myös paras oppimispeli eli dekki ja se tieto julkaistaan sitten 30. marraskuuta Slush-tapahtumassa. Päätin luoda oman dekin ja samalla testata mihin uusi työkalu taipuu. Tietenkin olisi kiva myös voittaa..

Ensin haluaisin sanoa pari sanaa rekisteröitymislomakkeesta. Siinä kohdassa, jossa normaalisti klikataan ikkunaa palvelun ehtojen hyväksymismerkiksi, lukee näin:

”Kyllä, lupaan käyttäytyä sivustolla muita kunnioittaen.
Jos sanani syön, mörökölli minut vieköön.”  (Hauska idea)

register

Olen aikaisemmin käyttänyt eskarissa TinyTap-sovellusta, jonka avulla tein lapsille oppimispelejä. Niinpä ensimmäisenä Builderistä minulle tuli TinyTap mieleen. Olisiko se mahdollisesti sen kilpailija tai jotain muuta, kenties parempaa..

Ensisilmäyksellä Builder vaikutti paljon monimutkaisemmalta kuin TinyTap. Paljon säätömahdollisuuksia. Vaikka Builderin sisälle on laitettu ohjeet, joiden on tarkoitus auttaa alkuun pääsemisessä, kaipasin konkreettisia esimerkkejä siitä, mitä työkalun avulla voi saada aikaiseksi. Builderin tekijät ajattelivat varmaan olla rajoittamatta luovaa vapautta ja jos joku kaipaa konkreettisia esimerkkejä, niin nehän tulee sitten, kun käyttäjät alkavat niitä luoda.

Ensivaikutelma:

Builder on kehitteillä oleva työkalu, niinpä tekijät ovat pyytäneet suhtautumaan armollisesti kaikkiin bugeihin, jotka tulevat vastaan.

Builderin sisään on rakennettu kolme pelillistä toimintoa: liikuta, valitse ja lajittele. Esitän myöhemmin tässä kirjoituksessa omaa peliä, jossa olen käyttänyt näitä toimintoja. Työkalusta löytyy muutama valmis kuva. Kuvia voi myös hakea hakusanalla Builderiin linkitetystä kuvakirjastosta – openclipart.org.

Nopean tutustumisen jälkeen Builderin idea tuli selkeäksi. Eli pääikkunaan sijoitetaan elementtejä, joita pystytään muokkaamaan ja lisäämään niihin toimintoja. Käyttö tuntui tutulta, koska olen käyttänyt sovelluksia, joissa on samanlainen logiikka.

yleisnakyma

 

Käyttö:

Päätin tutkia uutta työkalua kunnolla ja sehän onnistuu parhaiten tekemällä oman tuotoksen. Suunnittelin oppimispelin lapsille nimeltä ”Linnan juhlat”. Pelin aihe sopii teemaan, jota ystäväni lastentarhanopettaja on työstänyt jo pitkään lasten kanssa. Lapsiryhmän kanssa on suunniteltu linnan juhlia ja askarreltu linnan juhlakutsuja. (Linnan juhlilla en tarkoita itsenäisyyspäivää, vaan lumotun linnan juhlia.) Ajattelin, että tämä eri harjoituksista koostuva peli toimisi jatkumona ryhmässä työstetylle oppimiskokonaisuudelle. Samalla ajattelin testata mihin Builder-työkalu kykenee tällä hetkellä.

luonnos

 

Suunnittelin monta tehtävää, mutta osaa niistä en pystynyt toteuttamaan, koska Builderiin tällä hetkellä ei pysty tuomaan omia kuvia. Openclipart-kuvakirjastossa on hyvin suppea valikoima kuvia. Sen vuoksi jouduin joustamaan aika paljon minun alkuperäisestä suunnitelmasta.

Ensimmäinen bugi tuli vastaan, kun lisäsin tekstikentän. Kirjoitin tekstin ja sitten halusin muokata tekstin ulkoasua, mutta se ei onnistunutkaan. Kirjoitettu teksti hävisi.. Pienen tutkimuksen jälkeen sain selville, että kirjoitettua tekstiä ei saisi yrittää muokata saman tien. Vaan ensin pitää klikata tekstin ulkopuolella, niin ettei se ole enää valittuna. Sitten pitää valita teksti uudelleen ja sitten vasta pääsee muokkaamaan sen ulkoasua.

 

ekasivu

 

Toinen bugi:
Kokeilin ominaisuutta jossa voi laittaa monta objektia toisen objektin sisälle, esim. juhlaruoat laatikkoon. Lisäsin pelillisen toiminnon ohjeiden mukaan. Sitten kun kokeilin Pelaa-moodia, niin peli ei toiminut ollenkaan. Pystyin toki siirtämään objekteja laatikkoon, mutta mitään ei tapahtunut sen jälkeen. Sain ongelman ratkaistua, kun laitoin selaimen välilehden kiinni ja avasin Builderin uudelleen.

Tähän toimintoon liittyy kolmas bugi. Kun tuo objektin toisen objektin (laatikon) sisälle, niin välillä se vaatii millintarkkaa työtä. Pitää liikuttaa ja siirrellä objektia laatikon sisällä, että pääsisi siirtymään pelissä eteenpäin.

 

raahaa

 

Yhteenveto:

Builder on mielenkiintoinen työkalu, looginen käyttöliittymä ja hieno ulkoasu. Mutta Builder tuntuu hieman raskaalta käytössä. Tosin työkalu on hyvin varhaisessa kehitysvaiheessa. Monet tehtävät eivät toimi halutulla tavalla ja ongelman ratkaisemiseen voi mennä aikaa. Lapsi varmaan myös turhautuu, kun ei pääse tehtävässä eteenpäin vaikka saa tehtyä kaiken oikein.

Kaipaisin Builderista mobiiliversiota, koska silloin sitä pystyisi parhaiten hyödyntämään mm. eskareiden kanssa. Sitä odotellessa..

 

Tästä linkistä pääsee tutustumaan minun luomukseen (tätä ei sitten kannata avata mobiililaitteella, ei toimi):

https://funlearning.fi/play/#2564

 

P.S. Tässä testissä on käytetty Chrome-selainta ja macOS Sierra -käyttöliittymää MacBook Pro -läppärillä. Myöhemmin on testattu Windows 7 -käyttöjärjestelmällä ja Mozilla Firefox -selaimella. Jälkimmäinen vaihtoehto toimii paremmin.

Jos opettaja haluaa jakaa oppimispelinsä oppilaille, niin se toimii vain tuota linkkiä (https://funlearning.fi/play/#2564) jakamalla. Jos on olemassa toinenkin vaihtoehto mistä en tiedä, niin saa vinkata.

 

 

 

error0

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *