Animator

Helppo työkalu piirrosanimaatioiden tekoon – PicsArt Animator Gif & Video

Tämä kirjoitus on avaus kirjoituksille animaatiosovelluksista. Aion tutkia ja kokeilla mitkä sovellukset ovat helpoimmat käytössä. Tarkoituksena olisi löytää ulkoasultaan ja käytettävyydeltään lapsiystävällisimmät sovellukset. Kerron hieman sovellusten Android-versioista, mutta pääosin testaan sovelluksia iPadilla.

Perehdyn hieman yksinkertaisen piirrosanimaation tekoon tabletin avulla. Olen löytänyt sovelluksen, joka sopii erinomaisesti piirrosanimaatioiden tekemiseen lasten kanssa. Kyseinen sovellus löytyy sekä App Store- että Google -kaupasta, kun kirjoitat ”animator”-sanan hakukenttään. Sovellus on täysin ilmainen.

Kyseessä on PicsArt Animator -sovellus ja se sopii erinomaisesti myös pienille lapsille (on testattu omalla 3-vuotiaalla lapsukaisella).

 

Näkymä App Store -kaupasta. Animator (yksinkertainen sovellus) ja PicsArt Animated Gif & Video (kehittyneempi kaksoisolento). Animator-sovellus ei enää toimi vaan kehottaa lataamaan kehittyneemmän kaksoisolentonsa – PicsArt Animated Gif & Video -sovelluksen.

 

Näkymä Play Google -kaupasta. Animator ja PicsArt Animator -sovellukset. Animator -sovellus ei toimi enää.

 

Animaation historiasta ja animaation lajeista löytyy paljon tietoa. En aio tässä toistaa Wikipedian artikkelia. Sen sijaan teen pienen katsauksen piirrosanimaation tekniikkaan ja kerron mielestäni hyödyllisimmät vinkit animaation tekoon.

Mielestäni haastavinta animaation tekemisessä on ymmärtää liikkeen ja ajan suhdetta. Mikä on aika olennaista, eikö niin? Wikipedian mukaan piirrosanimaatiossa näytetään 12 piirrosta sekunnissa, kun kuvataajuus on 24 kuvaa sekunnissa eli jokaista piirrosta kuvataan kahden ruudun verran. Toisin sanoen kun piirrän animaatiota pomppivasta pallosta, minun pitää piirtää 12 kuvaa ja ottaa jokaisesta kuvasta kopio. Tällainen pikku animaatio siitä syntyy.

Ensimmäisessä animaatiossa jokaisesta ruudusta on otettu kopio ja sen nopeus on 23 kuvaa sekunnissa.

Toisessa esimerkissä ruutuja ei ole kopioitu ja nopeus on sama.

 

Kolmannessa esimerkissä käytin edellistä animaatiota, mutta hidastin liikerataa 12 ruutuun sekunnissa.

 

Olen käynyt parilla animaatiokurssilla ja olen kuullut lukuisia kertoja ”24 frames per second”. Kuulostaa ihan simppeliltä, eikö niin? Hahmon/ objektin liikerata ei ole kuitenkaan ihan niin simppeli. Siihen liittyy hidastukset, nopeutukset ja pysähdykset. Kaikki nämä pitäisi ottaa huomioon suunnitellessaan vähän hienompaa piirrosanimaatiota.  Mutta pienten lasten kanssa ei tarvitse olla näin vakavaa, vaan pelkkä kokeilu epämääräisen viivan liikehdinnästä riittää. Luikerteleva viiva todennäköisesti saa aikaiseksi suurta riemua ja kikatusta.

Vinkit animaation tekoon:

Onion Skin – kyseinen toiminto löytyy yleensä animaatio-ohjelmista. Helpottaa piirtämistä laittamalla kuvat päällekkäin, niin että edellisen kuvan piirustus näkyy varjona.

Inbetweening – piirretään hahmon liikeradan avainruudut (keyframes) ensin ja sitten vasta väliruudut. Näin liikkeestä tulee sulavampi. Tästä tekniikasta käytetään termiä ”inbetweening”.

Ohessa on esimerkki.

Seuraavaksi esitän ohjevideon PicsArt Animated Gif & Video -sovelluksesta.

Videolla esitän miten tehdään animaatio pomppivasta pallosta.

 

Myöhemmissä kirjoituksissa kerron stop motion animaatiotekniikasta ja mikä sovellus olisi kaikkein lapsiystävällisin.

 

error0

One Response

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *