tinytap_feat-1024x640

TinyTap

Tässä kirjoituksessa kerron mikä on TinyTap, mitä sillä voi saada aikaiseksi ja omat kokemukseni siitä.

Mikä on TinyTap?

TinyTapin takana on israelilainen start up-yritys, joka toimii vuodesta 2012. Se on sosiaalinen alusta, jonka avulla opettajat ja oppilaat voivat tehdä omia interaktiivisia pelejä, kirjoja tai harjoituksia. Alusta tarjoaa valmiita interaktiivisia elementtejä, joita yhdistelemällä saa tehtyä esim. harjoituksia oppilaille. Harjoituksen voi laittaa kaikkien nähtäville ilmaiseksi tai myydä tai jakaa vain harvoille valituille. TinyTap on saatavilla iOS- ja Android-laitteille.

Ensimmäistä kertaa tutustuin TinyTapiin vuonna 2015 ja ihastuin ensisilmäyksellä. Tosin silloin ei ollut kovin hyviä käyttöohjeita tarjolla. Jouduin etsimällä etsiä muiden käyttäjien tekemiä videoita siitä, mitä TinyTapin avulla saisi aikaiseksi. Parissa vuodessa TinyTap on kasvanut ja paisunut. Nykyään löytyy paljon helpommin hyviä käyttöohjeita ja malleja TinyTapin avulla tehdyistä harjoituksista:

Täältä löytyy esittely TinyTapista.

Täältä löytyy kattava opas TinyTapin ominaisuuksista.

Ja täältä löytyy esittely TinyTap Pron ominaisuuksista. Kyseinen palvelu on maksullinen ja tarjoaa sekä opettajille että vanhemmille omat palvelut, jotka sisältävät mm. edistymisen seurantaa ja opettajien tekemää maksullista materiaalia.

Olen päässyt toteuttamaan mielenkiintoista kokeilua eskarissa TinyTapin avulla. Ideana oli ottaa TinyTap käyttöön eskarissa, niin että opettajat voisivat käyttää kyseistä alustaa välillä eskarikirjan sijaan. Jos eskarissa on meneillään jokin teema (vaikkapa Suomi 100-vuotisteema), niin siihen teemaan liittyen opettaja voisi laatia kieliharjoituksia lapsille. TinyTapin avulla se onnistuu muutamassa minuutissa. Kunhan pääsee etukäteen tutustumaan alustaan ja kokeilemaan kaikessa rauhassa.

Silloin kun olin eskarissa työharjoittelussa vuonna 2015 pääsin toteuttamaan TinyTapilla pari harjoitusta Sateenkaarityttö ja Riekko -teemaan liittyen. Kyseessä oli satu, joka kertoi sateenkaaritytön ja riekon ystävyydestä. Satua oli työstetty eri tavoin lasten kanssa muutaman kuukauden ajan. Niinpä oli luonnollista jatkaa sadun työstämistä tabletin avulla. Tästä pääset katsomaan tuotoksiani  –> http://www.tinytap.it/activities/g10h8/play/sateenkaaritytto-ja-riekko

ja http://www.tinytap.it/activities/g10q8/play/kirjoita-oikea-sana

Käytin harjoituksissa TinyTapin omaa kuvakirjastoa ja Papunetin kuvapankkia.

Kokeilujen perusteella totesin, että parhaat harjoitukset lapsille ovat sellaisia, joissa lapset pääsevät miettimään ja tekemään itse kuten sanojen kirjoittamista. Huonoimmat harjoitukset ovat sellaiset, joissa pitää valita oikea vaihtoehto muutaman vaihtoehdon joukosta. Yleensä silloin lapsi ei ajattele, vaan painaa summanmutikassa niin kauan kunnes oikea vaihtoehto löytyy ja siten pääsee harjoituksessa eteenpäin. Siinä tilanteessa pitäisi olla ohjaaja/opettaja vieressä painamassa jarrua ja ohjaamassa tilannetta.

TinyTap soveltuu erinomaisesti S2-opetukseen. Opettaja pääsee tekemään haluamaansa materiaalia lapsen tarpeita huomioon ottaen. Harjoituksesta tulee juuri sopiva ja motivoiva. Minua on pyydetty tekemään peliä/harjoitusta, joka auttaisi lapsia pukeutumisessa pakkassäällä. Samalla lapset oppisivat vaatekappaleiden nimiä. Tässä harjoituksessa kaikki kuvat ovat minun tekemiä. Tosin harjoituksen alkuosa on hieman sekava ja epäonnistunut. Olisin halunnut tehdä sellaisen pelin, jossa lapsi saisi itse raahata vaatekappaleet nuken päälle tietyssä järjestyksessä, mutta TinyTapissa ei ole sellaista toimintoa. Niinpä jouduin muuttamaan suunnitelmaani ja lopputulos on hieman epäonnistunut. Mutta hyvä kokemus sekin. Pelin lopussa on kaksi (mielestäni) onnistunutta sivua, jotka sopivat erinomaisesti S2-opetukseen.

 

 

Seuraavaksi esitän tarkemmin TinyTapin muutaman ominaisuuden.

Aloittaakseen tekemään omaa TinyTap-harjoitusta, pitää ensin ladata sovellus mobiililaitteelle. TinyTapista löytyy desktop-versio, mutta sillä ei voi luoda harjoituksia. Sillä voi vain katsella ja kokeilla valmiita tuotoksia. TinyTapista löytyy iOS- ja Android-versio. Versiot ovat hieman erinäköisiä, mutta molemmilla pääsee tekemään samoja asioita.

iOS-versio, sovelluksen pääsivu:

iOS Create-sivun ensimmäinen näkymä:

Android-versio, sovelluksen pääsivu:

 

Android Create-sivun ensimmäinen näkymä:

 

Kuten huomaat versioissa on hieman eroa. Sovellus on kuitenkin sen verran hyvin suunniteltu, että molemmissa versioissa käytettävyys on hyvällä tasolla.

Sovellukseen on helppo tuoda omia kuvia. Mutta jos ei ole omia kuvia, niin ei hätää. TinyTapin kuvakirjasto on aika laaja.

Oheisessa kuvassa käytetty linna on minun tuotantoa. Sain lisättyä tämän kuvan ilman mitään ongelmia.

 

Silloin kun aloitat tekemään uuden harjoituksen, niin sinulle avautuu tällainen näkymä. Hymynaamasta saa auki kuvakirjaston eli creation packs. Sieltä löytyy sekä maksullisia että ilmaisia kuvia.

 

Painamalla suurennuslasia saat auki paljon laajemman kuvakirjaston, josta voi hakea kuvia hakusanalla. Ja kamera-painiketta painamalla voit tuoda omia kuvia.

 

Kun haluat muokata valittua kuvaa, niin napauta kuvaa kaksi kertaa yhdellä sormella. Sitten ruutuun ilmestyy valikko, josta voit valita erilaisia toimintoja. Jos haluat käyttää harjoituksessa monta pientä kuvaa, niin ne kannattaa muuttaa tarroiksi (stick). Muuten sovellus ilmoittaa, että kuvia on liikaa. Aina kun tuot uuden kuvan sivulle, niin TinyTap tekee uuden tason (layer). Sovelluksessa on vain rajallinen määrä tasoja ja sitten kun määrä täyttyy, niin ei voi tuoda enempää kuvia. Ongelman saa ratkaistua, kun muutat kuvat tarroiksi. Mutta muuta vasta, kun olet täysin tyytyväinen kuvan sijaintiin ja kokoon.

Ohessa on esimerkki siitä, mitä TinyTap sanoo, kun on liian monta kuvaa..

Kun olet tyytyväinen sivuun ja haluat lisätä interaktiivisuutta, niin paina ”Add activity”- painiketta oikeassa ylänurkassa (iOS) tai oikealla puolella sijaitsevaa vihreää nuolta (Android). Seuraavalla sivulla pääset valitsemaan minkälaista toimintoa haluat sivullesi. Tällä sivulla pääset lisäämään musiikkia, pelillisiä elementtejä ja jakamaan harjoitustasi kaikkien nähtäväksi.

 

Yhteenveto:

TinyTap on mielestäni erittäin helppokäyttöinen ja käyttäjäystävällinen sovellus. Ulkoasu on simppeli ja leikkisä, mistä minä ainakin tykkään. TinyTap sopii kaikenikäisille lapsille. Se on niin helppokäyttöinen, että pienetkin lapset pääsevät luomaan omia harjoituksia.

TinyTapin kehittäjät tuntuvat olevan hyvin aktiivisia ja kehittävät alustaa koko ajan paremmaksi ja monipuolisemmaksi. Alustalla näkyy vahvasti sosiaalinen puoli, kun käyttäjät ympäri maailmaa pääsevät jakamaan omia harjoituksia/pelejä kaikkien nähtäväksi.

Jos olet saanut TinyTapilla jotain aikaiseksi, niin olisi kiva nähdä 🙂

error0

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *